بخشی از متن پاورپوینت:
از دیدگاه دولتی و عمومی، ریشه های تصور بهبود آموزش عالی را می توان در این تفکر جست که به چه میزان افراد (دانشجویان و ذینفعان از دانشگاه) و در حالت کلی جامعه، نسبت به خدمات و تسهیلاتی که نظام آموزش عالی در اختیار آنان قرار داده است، منتفع شده اند
همچنین تعریف و سنجش بهره وری در بخش آموزش امری دشوار و پیچیده است که این امر به نوبه خود در بسیاری از اوقات دلیلی بر عدم توجه به بهره وری در نظام آموزش عالی بوده است. با این همه این مشکل نیز تنها به بخش آموزش عالی مربوط نیست و این معضلات در سازمانهای خدماتی دیگر نیز مشاهده می گردد
واژه بهره وری:
استفاده از منابع موجود برای بدست آوردن خروجی موردنیاز موضوعی است که از بدو خلقت انسان در زندگی بشر مطرح بوده است. اما نحوه استفاده از منابع که به درک و فهم و دانش ارتباط پیدا میکند، مفهوم بهرهوری را تداعی می نماید. پیدایش رشتههای گوناگون علوم، بشر را در این راه کمک کرده و راههای استفاده بهینه از منابع را در اختیار آنان گذاشته است، تا وی بتواند حداکثر استفاده از منابع را جهت رفع نیازهای خود داشته باشد. بنابراین عملا موضوع بهره وری عمری به قدمت انسانها دارد. اما آنچه بصورت کلمه بهره وری "Productivity" بکار رفته به قرن 18 بر میگردد.
در سال 1766 کلمه "Productivity" توسط Quesnay در یک مقاله تحقیقی مورد استفاده قرار گرفت و حدود یک قرن بعد Littre این واژه را بصورت Faculty to Produce یعنی قدرت و استعداد برای تولید تعریف کرد.
برداشت های نادرست از بهره وری:
عدم ارزیابی صحیح بهره وری: ارزیابی بهره وری صرفا روی ارزش خروجی نمی تواند ارزیابی کامل بهره وری باشد چرا که ممکن است افزایش ارزش خروجی به جهت افزایش قیمت تورم باشد.
نادیده گرفتن ویژگیهای خروجی : خروجی باید براساس نیاز مشتری از قبیل هزینه، کیفیت،تحویل به موقع صورت گیرد، عدم توجه به این ویژگیها اتلاف منابع را بدنبال خواهد داشت.
عدم توجه به تفاوت بین سودآوری و بهره وری: گرچه بین بهره وری و سود یک بنگاه رابطه مستقیم وجود دارد اما باید توجه داشت سود تنها از طریق تولید کارا بدست نمی آید. باید تولید و خدمت یا بطورکلی عرضه در مقابل تقاضا صورت پذیرد.
تاکید زیادی روی پایین آوردن هزینه: این اشتباه است که کاهش هزینه بهره وری را بهبودمی بخشد این کاهش ممکن است در درازمدت جواب ندهد.
برای رفع این مشکلات باید مفهوم بهره وری را فراتر از این تعاریف دیده و یک مفهوم جامع برای آن منظور کرد. همانطوریکه اشاره گردید تعاریف مذکور حول محول کارائی خروجی دور می زند و با توجه به موارد و مشکلات مذکور نباید کارائی را با بهره وری یکسان گرفت. می توان گفت که کارائی بعدی از بهره وری می باشد که باید لحاظ گردد.
فهرست مطالب :
واژه بهره وری
انواع بهره وری دریک نگاه
اثربخشی چیست؟
کارآیی چیست؟
مهندسی بهره وری
مدیریت بهره وری
مدیریت بهبود بهرهوری
اندازه گیری بهره وری
تعیین شاخص های بهره وری
اصول فرایند تحلیل سلسله مراتبی
فرایند تحلیل سلسله مراتبی در یک نگاه
روشهای محاسبه وزن نسبی در ماتریس ناسازگار
اثربخشی اندازه گیری
مبنای مقایسه شاخص های بهره وری
ابزار تحلیل بهره وری
تکنیک پنج سطح از چراها
تکنیک طوفان ذهنی