دسته بندی | کشاورزی و زراعت |
فرمت فایل | doc |
حجم فایل | 63 کیلو بایت |
تعداد صفحات فایل | 34 |
پسته 3
●تاریخچه : 3
● طبقه بندی گیاهی 4
● پراکنش جغرافیایی 4
● مهمترین ارقام پسته 5
● سطح زیر کشت پسته درجهان 5
▪ سطح زیر کشت پسته در ایران 5
● تولید پسته در جهان 6
▪ تولید پسته در ایران 7
● عملکرد پسته در جهان 7
▪ عملکرد پسته در ایران 8
شرایط اقلیمی 8
ارزش غذائی : 9
کاشت پسته 9
● احداث باغ 10
▪ خصوصیات خاک: 10
▪ کیفیت آب: 10
▪ نمونه برداری از خاک و آب: 11
▪ تهیه نمونه خاک: 11
▪ تهیه نمونه آب: 11
● روشهای کاشت و تولید نهال 16
آفات و بیماریهای مهم پسته 29
منابع 33
پسته
پسته گیاهی است که از دیرباز در نقاط مختلف ایران مورد کشت و پرورش قرار میگرفته است. جنگلهای وحشی و خودروی پسته در ناحیه شمال شرقی ایران و نواحی هم مرز با ترکمنستان و افغانستان پیشینه ای باستانی دارد و تصور می رود که درخت پسته حدود ۴-۳ هزار سال قبل درایران اهلی شده و مورد کشت وکار قرارگرفته است.
اولین ارقام پسته در ایران حاصل پرورش و اهلی کردن درختان پسته وحشی بوده است که تعداد این ارقام بسیار محدود و شکل ظاهری آن با محصول پسته خودرو شباهت داشته است.کم کم بر اثر پیوند و جابجائی این ارقام و توجه باغداران از نظر درشتی دانه های پسته تا حدودی تحول ایجاد شده و ارقام جدیدی بوجود آمده است.
دسته بندی | کشاورزی و زراعت |
فرمت فایل | doc |
حجم فایل | 25 کیلو بایت |
تعداد صفحات فایل | 14 |
پرورش کاهو در باغچه خانه
هر افزایشی در انتخاب سبزیجات برای سالاد در سوپر مارکت ها، که تقریبا" در ظرف سالاد هر رستوران به حد وفور وجود دارد، یکی از بازتاب های جدید آگاهی از سلامت در زدودن عادت های خوردن در ایالت متحده است.
چندین نوع کاهو می تواند در یک باغچه خانگی رشد کند که علاوه بر تنوع بافت و رنگ آن برای رژیم غذائی خانواده مفید است.
تنوع کاهو ها می تواند به طور نامحسوس به 4 دسته تقسیم شود.
1- کاهوهای ترد و موج دار
2- کاهوهای روغنی
3- کاهوهای برگی
4- کاهوهای رومی یا بلند برگ
که هر گروه خصوصیات رشد و مزه خاص خودش را دارد.
انواع کاهو
کاهوهای ترد غالبا" مشهورترین نوع کاهو از چهار نوع کاهو هستند. خصوصیات آن ها شامل یک سر محکم و سفت و برگ های سبز روشن است. به طور کلی کاهوهای ترد و خشک در هوای گرم رشد نمی کنند و زیر ساقه گل در هوای گرم تابستان رشد می کنند. به این دلیل مدت زمان رشد بیشتری نیاز دارد. این نوع کاهو از انواعی است که در باغچه خانه به سختی رشد می کنند.
انواع روغنی کاهو سرهای کوچکتر و نرم تری دارند و برگ هایی که شل پیچیده شده اند، برگهای خارجی ممکن است سبز یا مایل به قهوه ای نسبت به برگهای درونی که چرب و روغنی هستند، باشند.
چندین نوع کود قابل دسترس وجود داردکه رشد آنها را در باغچه های اوهایو به خوبی میسر می سازد.
کاهوهای برگی رشد باز دارند و شکل خاصی در سر آنها وجود ندارد. شکل برگ و تنوع رنگ آنها قابل توجه است. بعضی از برگ های کاهو چین دار و دندانه دار و بقیه خیلی پهن و گرد هستند. دامنه رنگ آنها از سبز روشن به قرمز و برنزی رنگ تغییر می کند. کاهوهای برگی به سرعت بالغ می شوند و به آسانی رشد می کنند.
کاهوهای بلند برگ یا رومی انتهای عمودی و استوانه ای شکل با برگ هایی که محکم پیچیده شده اند را دارا هستند. این گیاهان ممکن است تا 10 اینچ به طور عمودی رشد کنند. برگهای بیرونی سبز معمولی و برگ های درونی سبز مایل به سفید است. این نوع، شیرین ترین نوع کاهو از چهار نوع دیگر است.
نمونه هایی که برای کاشتن پیشنهاد می شود:
Crisphead
Butterhead
Leaf
Romaine
نیازهای آب و هوایی
کاهو سبزی فصل سرد است و بهترین رشد کیفی را هنگامی که در شرایط سرد و رطوبتی رشد کرده، دارد. نهال های کاهو سرمازدگی کم را تحمل خواهند کرد. دمای بین 45 تا 65 درجه فارنهایت ایده آل هستند. چنین شرایطی معمولا" در فصل بهار و پاییز در اهایو وجود دارد. بذرهای کاهوی برگی معمولا" در بهار، در اولین فرصت که بر روی زمین بتوان کاری انجام داد، کاشته می شود. کاهوهای روغنی و کاهوهای بلند برگ می تواننداز( طریق) نشا یا بذرها پرورش داده شوند. در طی فصل رشد کاهوی ترد از نشا رشد می کند. نشاها ممکن است خریداری شوند؛یا این که شش هفته قبل از زمان کاشت گیاه به صورت خانگی آماده شوند.
دسته بندی | کشاورزی و زراعت |
فرمت فایل | doc |
حجم فایل | 46 کیلو بایت |
تعداد صفحات فایل | 72 |
Oyster mushroom
وجود گرما و هوای مرطوب در مناطق گرمسیری و نیمه گرمسیری محدودیتهای عمده ای در امر کشت و پرورش بسیاری از قارچهای خوراکی متداول، مانند قارچ دکمه ای agaricus bisporus و شی تاکه Lentinula edodes ایجاد میکند. قارچ چینی با رشد بر روی کاه برنج، قارچی مناسب برای مناطق گرمسیری بوده و در این مناطق از اهمیت زیادی برخوردار است. کشت و پرورش قارچهای صدفی، نسبت به سایر قارچهای خوراکی، بسیار ارزان و کم هزینه است. انتخاب و پرورش این قارچ در صنایع تولید غذایی، برای کشاورزانی با درآمدهای محدود، میتواند منبع درآمدی مناسب باشد. گونه های پلوروتوس از جمله قارچهای خوراکی میباشند که در مناطق گرمسیری و نیمه گرمسیری از رشد مطلوبی برخوردارند.
در حال حاضر گونه های متعددی از قارچ پلوروتوس شناخته شده اند که با برخورداری از قدرت تولید بالا و کیفیت مناسب، در شرایط حرارتی بالا نیز رشد مطلوبی دارند. بسیاری از گونه های پلوروتوس میتوانند بر روی چوبهای پوسیده یا در حال پوسیدن و نیز در سطح تمام چوبهای سخت و بقایای چوبی از جمله خاک اره و ضایعات کاغذ و بقایای قهوه (تفاله قهوه، پوستها، ساقه ها و برگها)، ساقه های سبز موز، پوست غوزه پنبه، کنجاله پنبه، بقایای آگاو، کنجاله سویا و بسیاری از مواد لیگنوسلولزی دیگر رشد کنند.
کشت پلوروتوس در کشورهای جنوب شرقی اسیا، اروپا و آمریکا بسیار رایج است و در طول فصول رشد، میتوان آن را پرورش داد. اغلب گونه های آن رشد میسیلیومی بالایی داشته و به راحتی مواد سلولزی را کلونیزه میکنند به گونه ای که قادرند این مواد را قبل از تخمیر (کمپوست شدن) تجزیه نموده و مورد استفاده قرار دهند. لذا قدرت ساپروفیتی بالایی دارند. از نظر تغذیه و رفع گرسنگی و نیز احیای اقتصاد کشاورزی، در کشورهای در حال توسعه پرورش گونه های پلوروتوس به سایر قارچهای خوراکی، از اهمیت و امتیاز بالایی برخوردار است.
در سال 2000 میزان تولید قارچ صدفی از 169000 متریک تن در سال 1987، به 909000 متریک تن در سال 1990 افزایش یافته است.
آنچه درمورد قارچهای صدفی مهم و قابل توجه است، تبدیل توده سابستریت بستر به اندامهای باردهی قارچ و راندمان بیولوژیکی آن اغلب با بیش از 100 درصد است که از نظر تولید قارچ در دنیا، حداکثر میزان تولید محسوب میگردد. در مراحل تجزیه و تخریب کاه خشک، حدود 50 درصد توده، به صورت گاز دی اکسید کربن، 20 درصد به صورت آب ، 20 درصد به صورت کمپوست مصرف شده، 10 درصد نیز تبدیل به ماده خشک اندام باردهی قارچ میشود. به طوری که این مقدار ماده خشک، معادل تبدیل 25 درصد توده تر سوبسترای بستر به قارچ تازه است. این امر کاملا به مرحله و زمان برداشت قارچ نیز بستگی دارد. قارچهای صدفی حاوی پروتئینهای اصلی و ضروری بوده که بر اساس وزن خشک قارچ مقدار آن برابر 35 – 15 درصد در منابع علمی گزارش شده است. این قارچها همچنین حاوی مقادیر قابل توجهی از اسیدهای آمینه آزاد است.
به علاوه این قارچها مملو از ویتامینهای مفید از جمله ویتامین C ، ویتامین B میباشد. تفاوتهای موجود در گونه های قارچ صدفی، از نظر میزان مواد غذایی، به چند عامل بستگی دارد. از جمله مقدار پروتئین قارچ تحت تاثیر نوع ماده مصرفی در بستر و میزان سوبسترا میباشد. تفاوت میزان ترکیب غذایی و عملکرد قارچهای نژاد پلوروتوس بسیار محرز است. برای اطلاع بیشتر به مقالاتی که در رابطه با خواص غذایی قارچهای صدفی ایل کاتان (1991) رای و همکاران (1988) و بانو و راجاراتنام (1988) مراجعه کنید.
دسته بندی | کشاورزی و زراعت |
فرمت فایل | doc |
حجم فایل | 533 کیلو بایت |
تعداد صفحات فایل | 7 |
پروانه برگخوار سفید امریکایی یکی از مهمترین آفات گیاهان مختلف در دنیاست.
اهمیت:
پروانه برگخوار سفید آمریکایی آفت بومی آمریکای شمالی بوده و پس از جنگ جها نی دوم در سراسر اروپا گسترش پیدا کرد و امروزه در بسیاری از کشورها در زمره آفت درجه اول محسوب میگردد. لاروهای آفت از برگها وجوانه های گیاه میزبان که بیش از 636 گونه گیاهی اعم از باغی- زراعی و جنگلی میگردد تغذیه مینماید و باعث لخت شدن و بی برگی درختان میزبان شده و در نتیجه خسارت شدید و لطمه غیر قابل جبرانی به کشاورزان و روستاییان وارد می سازد. بعلاوه با لخت کردن و عاری کردن درختان زینتی در حاشیه جنگل و پارکهای جنگلی و نیز پارکها و فضای سبز شهری- منظره و جلوه بسیار زشتی را ایجاد نموده و از این طریق نیز لطمه شدیدی را به اکو سیستم و استان های آلوده وارد می شود. توت از میزبان های رایج این آفت میباشد که برگ ها و جوانه های برگی آن به شدت مورد تغذ یه لاروهای این آفت قرار می گیرد- بنابراین در مناطقی از استانهای شمالی کشور که صنعت نوغانداری رواج دارد-گسترش آفت میتواند خسارت قابل توجه و شدیدی را به نوغانداران وارد سازد. این آفت که تا قبل از سال 1381 در زمره آفات قرنطینه خارجی محسوب می شد- اولین بار در تابستان 1381 ازلشت نشا در استان گیلان گزارش شد اما به تدریج و طی سالهای اخیر وعلی رغم قرنطینه در مناطقی از شمال کشور مانند استانهای مازندران و سپس اردبیل گسترش یافت.
در یک تحقیق شاخص تغذیه و ترجیح میزبانی لارو پروانه سفید آمریکایی روی برگ درختان توت- گردو- زردآلو- چنار و صنوبر در اتاقک رشد در دمای شب :روز درجه سانتی گراد- رطوبت نسبی درصد و دوره نوری 16 ساعت روشنایی 8 ساعت تاریکی مطالعه شد. نتایج نشان داد که نرخ مصرف نسبی- نرخ رشد نسبی- کارایی تبدیل غذای خورده شده- کارایی تبدیل غذای هضم شده و همچنین قابلیت هضم شوندگی میزبان های مختلف به طور معنی داری با یکدیگر تفاوت دارند. نرخ مصرف نسبی روی چنار به طور معنی داری بیشتر از صنوبر- گردو و توت بود. بیشترین نرخ رشد نسبی مربوط به توت و کمترین آن مربوط به زردآلو بود. بیشترین کارایی تبدیل غذای خورده شده و کارایی تبدیل غذای هضم شده در برگ توت بدست آمد- ولی لاروهای تغذیه کننده از برگ توت کمترین شاخص تقریبی هضم شوندگی را نشان دادند. به طور کلی نتایج نشان داد که لاروها بالاترین کارایی تغذیه ای را روی توت داشتند. همچنین میزبان های مختلف اختلاف معنی داری از نظر گرایش لارو آفت نشان داده و لاروها به طور معنی داری برگ توت را نسبت به سایر میزبان ها ترجیح دادند
دسته بندی | کشاورزی و زراعت |
فرمت فایل | doc |
حجم فایل | 28 کیلو بایت |
تعداد صفحات فایل | 18 |
الف – بیماری هـای قــارچـی Fungal diseases
v زنگ ها The Rusts
قارچهای عامل بیماریهای موسوم به زنگ به شاخه بازیدیومایکوتا و راسته Uredinales تعلق دارند. زنگها انگل های اجباری بوده و در محیطهای کشت مصنوعی و نیز در بقایای گیاهی قادر به رشد نمیباشند. زنگها ممکن است از لحاظ تعداد میزبان یک میزبانه یا دومیزبانه باشند. اکثر زنگ ها چند چرخه یا پلی سیکل اند. زنگ ها بذرزاد نمی باشند و اغلب با باد منتشر میشوند.
عامل زنگ در غلات غالباً جنس Puccinia است. زنگ در گندم در مقایسه با سایر غلات اهمیت بیشتری دارد. سه نوع زنگ (سیاه، قهوهای و زرد) در گندم شناخته شده است که در ایران زنگ زرد، قهوه ای و سیاه به ترتیب دارای بیشترین اهمیت میباشند. این زنگ ها ممکن است بطور توأم نیز در یک بوته گندم نیز دیده شوند. خسارت زنگها بسته به مرحله رشدی گیاه متفاوت است. گیاهان زراعی در صورت ابتلا به زنگ در زمان بلوغ بیشتر خسارت میبینند.
زنگ ها به طرق مختلف باعث خسارت میشوند :
1) رابطه انگلی غذایی و برداشت مواد غذایی از گیاه
2) بالا بردن شدت تنفس و تعرق در گیاه
3) کاهش سطح و میزان فتوسنتز در گیاه
4) ضعیف شدن و لاغر شدن دانه ها و کاهش قوه نامیه آنها
5) حساسیت وآسیب پذیر شدن گیاهان حاصله از دانه های خسارت دیده از بیماری
ü زنگ سیاه یا ساقه گندم Black (Stem) Rust
قارچ عامل بیماری Puccinia graminis
این گونه دو میزبانه و دارای هر پنج مرحله اسپوری است. علاوه بر گندم به 410 گونه از گیاهان گرامینه از جمله جو، یولاف، چاودار و گندم دوروم (میزبانان ثانوی = Alternative host) حمله کرده و در سرتاسر جهان به شکل وسیعی انتشار دارد. میزبان حدواسط (Alternate host) این قارچ شامل 70 گونه ازBerberis و Mahonia است که عمده ترین آنها زرشک زراعی میباشد.
این بیماری در ایران نیز از انتشار وسیعی برخوردار بوده ولی تاکنون به اندازه دو زنگ دیگر مشکل ساز نبود است. این زنگ به لحاظ گرمادوست بودن در نواحی گرم و نیز در آخر فصل زراعی ظاهر میشود.
مرحله اوریدیا :
این مرحله با جوانه زنی یک اوریدیوسپور یا ائیسیوسپور روی میزبان علفی گرامینه، نفوذ و توسعه آن آغاز میشود. پس از استقرار قارچ در میزبان اسپورزایی صورت گرفته و اوریدیوسپورهای جدید بوجود میآیند که منتشر شده و آلودگی های بعدی را موجب میشوند. تکرار این مرحله باعث اپیدمی شدن و انتشار ثانوی بیماری خواهد شد. اوریدیوسپورها بیضی شکل، تک سلولی و دیکاریون (n+ n) و پوشیده از خارهای ریز میباشند.
مرحله تلیا :
پس از بالغ شدن گیاه، تولید اوریدیوسپورها متوقف و تشکیل تلیوسپورها در همان محل یا در محل جدید آغاز میشود. در این مرحله رنگ جوش (Pustule) تیره میشود. تلیوسپورها 2 سلولی و دیپلوئید و دارای دیواره ضخیم و دارای قابلیت پایداری در شرایط سرما و خشکی شدید بوده و بدین ترتیب اندام زمستانگذرانی قارچ میباشد.
مرحله بازیدیا :
پس از سپری شدن زمستان، تلیوسپورها جوانه زده و هسته پس از تحمل یک مرحله میوز، چهار بازیدیوسپور هاپلوئید تشکیل میدهند که دوبه دو با هم سازگارند و در صورت وجود میزبان حدواسط قادر به آلوده نمودن آن خواهند بود. بازیدیوسپورها مستقیماً وارد اپیدرم شده و میسلیوم هاپلوئید را در بافت میزبان حدواسط تشکیل میدهند.